Başiskele´de 2022 "Kadın ve Aile Yılı" Oldu



Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün 2022 yılını “Kadın ve Aile Yılı” olarak ilan etmesinin ardından Başiskele’de kadına yönelik hizmetlerle dolu bir yıl oldu.

Toplumun temelini oluşturan ailenin sağlam ve güçlü olması adına özellikle kadına yönelik hizmetlerini KALE Modeli ile ilçede yoğunlaştıran Başiskele Belediyesi, Başkan Özlü’nün de seçim beyannamesinde yer alan ilçenin büyük bir ihtiyacını da karşılayan Aile Danışma ve Yaşam Merkezi'ni 2022 yılında hizmete sundu. Başiskele'de kale gibi sağlam, huzurlu aileler ve yuvalar için psikolog ve diyetisyen gibi hizmetlerin ücretsiz olarak vatandaşlara verildiği merkezde çeşitli seminerler, kurslar ve bilgilendirme faaliyetleri uzman ekiplerce verilmeye başlandı.

BİREYSEL DANIŞMANLIK VE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Barbaros Mahallesi Kiraz Çiçeği Sokak’ta hizmet veren Aile Danışma ve Yaşam Merkezi’nde yetişkin ve çocuklara ayrı ayrı verilen bireysel danışmanlık hizmetinden 2022 yılında 1865 kişi, beslenme danışmanlığı hizmetinden ise 1114 kişi faydalandı.

KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

Başiskele’de kadına ve aileye büyük değer veren Başkan M. Yasin Özlü, Kocaeli’de bir ilke imza atarak ilçe belediyeleri içerisinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kuran ilk belediye oldu. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün kurulmasıyla ilçede kadına yönelik hizmetler büyük artış gösterirken, hizmetler ve etkinlikler daha koordineli hale getirildi.

KADINLAR BAŞKEM İLE KAZANMAYA DEVAM ETTİ

Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün yine seçim beyannamesinde yer alan ve 8 Mart 2020’de hizmete açılan Başiskele Kadın El Emeği Mağazası’nda (BAŞKEM) ilçenin üretken kadınları 2022’de de aile bütçelerine katkı sağlamaya devam etti. Kadınların el emeği göz nuru ürünlerinin gerçek değerini bulması için Symbol AVM ile iş birliği yapılarak sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen BAŞKEM’de hiçbir komisyon alınmadan kadınlara ekonomik destek sağlanıyor. Koronavirüs salgını sonrası 2022 yılında satış rekoru kıran BAŞKEM’de 2022 yılında 362 kadın üye 922 ürün satarak 88 bin 250 TL gelir elde etti.

“KONUMUZ AİLE” SEMİNERLERİ

"Konumuz Aile" başlığıyla ünlü yazar ve aile danışmanlarını Başiskeliler ile buluşturan Başiskele Belediyesi, Uzman Aile Danışmanı ve Yazar Saliha Erdim, Senai Demirci, Hayati İnanç, Bülent Gardiyanoğlu, Alişan Kapaklıkaya ve Dilek Cesur gibi alanında uzman şahsiyetlerin seminerlerine ev sahipliği yaptı.  Başiskeleliler kadar çevre ilçelerden gelen vatandaşların da yoğun katılım gösterdiği programlar büyük beğeni topladı.

AİLE AKADEMİSİ BAŞLADI

Aile içi iletişim, aile kurumunu etkileyen sorunların tespiti ve önleyici tedbirler alarak sorunların aşılması konusunda Başiskeleli kadınların bilinçlenmesini hedefleyen Aile Akademisi de 2022 yılında hizmet vermeye başladı. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü koordinesinde yapılan Aile Akademisi’nde uzman gelişim psikoloğu ve klinik psikologlar, çocuk gelişim uzmanları ve aile danışmanları tarafından Aile İçi İletişim, Çocuklarda Dikkat Gelişimi, Akran Zorbalığı, Sağlıklı Kardeş İlişkileri, Ergenler ile İletişimin Püf Noktaları ve Sınav Kaygısı konularında eğitimler verildi. Kentin 12 farklı noktasında gerçekleştirilen eğitimlere 308 kişi katılım gösterdi.

EVLİLİK OKULU İLE GÜZEL BAŞLANGIÇLAR

Başiskele Belediyesi’nin “Sosyal Belediyecilik” anlayışıyla ilçede evlilik hazırlığı yapan nişanlı çiftlere ve yeni evlilere yönelik Evlilik Okulu projesi de Başiskeleliler tarafından büyük beğeni topladı. “Güçlü bir kale için, güzel bir başlangıç” sloganıyla ilk eğitimine 2022 Eylül ayında başlayan Evlilik Okulu’na 55 çift katılım sağladı. Uzman Aile ve Çift Terapisti Ayşe Altuğ tarafından verilen eğitimlerde ailenin güçlendirilmesi, aile içi iletişimin en güzel şekilde sağlanması, aile içi şiddetin önlenmesi ve boşanmaya sebep olan çatışma durumlarının sağlıklı bir şekilde nasıl çözüme kavuşturabileceği gibi konularda çiftlere önemli bilgiler aktarıldı. Ayda bir gerçekleştirilen Evlilik Okulu’nda katılımcı çiftlere katılım belgesi ve sürpriz hediyeler verildi.

ALTIN BİLEZİK İLE MESLEK ÖĞRENİYORLAR

Başiskele Belediyesi tarafından 2022 yılında hayata geçirilen Altın Bilezik projesi ile kadınların meslek edinmelerine, kendi işlerini kurabilmelerine ve aile ekonomilerine destek sağlamalarına imkân sunuyor. Başiskele İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle belediyeye bağlı semt konaklarında verilen stilistlik ve moda tasarımı, dikiş ve nakış gibi kurslara Başiskeleli kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

PASTACILIK OKULU

Başiskele Belediyesi tarafından hizmete açılan Başiskele Pastacılık Okulu’nda geleceğin şefleri yetişiyor. Başiskele Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen usta eğitmenler eşliğinde çocuk ve yetişkinlere özel hazırlanan atölye çalışmalarıyla tatlı ve tuzlu leziz lezzetler yapılıyor. Yeniköy merkez Mahallesi’nde yer alan Halil İbrahim Sofrası Aşevi üst katında gerçekleştirilen eğitimlere 2022 yılında 150 Başiskeleli katılım sağladı. Kek, pasta, börek, pizza, sütlü tatlı, çikolata yapımı gibi çeşitli tariflerin yapımını öğrenen kursiyerler kurslarda keyifli vakitler geçirdiler.  

2022 YILI SAĞLIKLI VE ZİNDE GEÇTİ

Başiskele’de 7’den 77’ye her Başiskeleli’nin sağlıklı ve zinde yaşamını önemseyen Başiskele Belediyesi, erkeklere ve kadınlara yönelik ayrı ayrı açtığı spor merkezlerine kadınlar geçen yıl da yoğun ilgi gösterdi. “Sosyal Belediyecilik” anlayışıyla kentin dört bir köşesinde hizmet veren Azize Hatun Kadın Spor Merkezi, Rabia Hatun Kadın Spor Merkezi, Hayme Hatun Kadın Spor Merkezi, Nene Hatun Kadın Spor Merkezi ve Vezirçiftliği Semt Konağı ve Kadın Spor Merkezi’nde geçen yıl 2866 kadın spor yaptılar.

KADINLARA YÖNELİK ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

Başiskele Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, bu hizmetlerin yanı sıra 2022 yılında kadınlara yönelik spor, sağlık ve sosyal alanlarda çeşitli etkinlik ve aktiviteler de düzenleyerek ilçedeki kadınların hem sosyalleşmesine hem de bilinçlenmesine büyük katkılar sağladı.



KVKK | Bu Proje Başiskele Belediyesi sosyal projesidir.